Harry Van den Bergh trophy – Schelderegatta zet in op jeugd

Zeilers zoals Harry Van den Bergh zijn zo actief in de zeilsport dat ze zelf hun legende creëren. Opgegroeid in een zeilersgezin doorliep hij alle stadia waardoor hij volwaardige plek verdient in het pantheon van uitzonderlijke sportfiguren.

Harry kreeg zeilen met de papalepel mee. Hij zeilde na WOII met zijn vader Jacques op de Donar. Jacques bouwde deze massief houten spitsgatter met Scandinavische lijnen zelf. Jaar na jaar groeide Harry’s fascinatie voor het wedstrijdzeilen en de complexe eigenschappen die daarbij komen kijken. Zoals techniek, strategie, inzicht en doorzettingsvermogen. En een snel schip met een goede bemanning. Harry rekruteerde en inspireerde jongeren vortdurend. Ze kwamen aan boord als bemanning op de achtereenvolgende Donars, een zelfbouw IOR-one off of een Laser 28 eenheidsklasse kielboot.

Harry wisselde professioneel werk in de watersportbranche af met talenttraining en competitiebegeleiding in de Optimist-klasse, en hij organiseerde talloze zeilevents. Met de Schelderegatta als summum. Altijd met volledige overgave, altijd met niet aflatende overredingskracht, altijd met meer dan één vleugje humor.

het jongerenteam heeft al gewonnen

In herinnering aan Harry’s gedrevenheid en energie creëerde de Schelderegatta de Harry Van den Bergh Trophy. Een wisselbeker voor het zeilteam (M/V) met het jongste leeftijdsgemiddelde dat deelneemt aan deze race.

De organisatoren zien het als een bijkomende stimulans voor de zeilers uit de zeilscholen, monitoren of andere jongeren die met de boot van de ouders, met een zelf opgeknapte of een gehuurde boot al hun talenten botvieren om niet alleen het vaarproject te realiseren, er mooie resultaten mee te varen maar ook veel plezier mee te beleven.

Foto’s: Georges Janssens voor Schelderegatta en Flyliedutch.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *